2012

Januari - Maj

På byggfronten händer inte så mycket. Vi planerar på växthuset och i april börjar vi så tomater och hoppas på en varm och solig sommar.

Små tomatfrön börjar gro i april
Små tomatfrön har börjat gro.
   
Vår spaljé i falu grå

Under sommaren 2010 byggde vi en spaljé i ohyvlat virke. Den målades i Falu gråsvart. Den gillar vi väldigt mycket och har liksom inte kommit med på bild förrän nu. Stolparna är ungefär (eftersom det är ohyvlat) 75x75 och de liggande ribborna 30x45. Den står kring en berghäll där en flaggstång stod tidigare. Nu är platsen en fikaplats på våren, badplats på sommaren och väldigt mysig.

Spaljé Spalje Spalje
 
2012-05-05 - Renovering av gamla trädörrar

Robert hittade två fina dörrar i behov av renovering. De kommer passa jättebra som entrédörrar till växthuset. Tyvärr är båda högerhängda så vi måste flytta gångjärn och ordna med nytt vred och lås. Det är en hel del jobb.

Robert tar ut hål för nya låset.
Robert tar ut hål för nya låset.
Här sitter gamla låskistan.
Här sitter gamla låskistan.
 
     
2012-06-13 - Måsungar på tomten

Flera år i rad har några måsar använt ett skatbo i en hög gran på grannens tomt. Varje år ramlar eller puttas de ut ur boet och hamnar hos oss. De är väldigt söta, bara några veckor och långt ifrån flygfärdiga. De syns knappt mot gruset som ligger inuti växthusgrunden.

Små måsungar      
       
2012-07-06 - Schellack på kvistar och linolja
Robert får tag på schellacksflingor som blandas med T-sprit för att senare penslas på alla kvisthål. Om det hjälper mot att kvistarna lyser igenom eller inte är vi inte helt övertygade om, men vi provar. Vi har byggt en ställning för att kunna olja och måla alla reglar. Den funkar bra för dörrarna också.
Flingor och färdigblandad Schellack
Flingor och färdigblandad Schellack
Robert penslar på Schellack på en dörr
Robert penslar på Schellack på en dörr
 
Allt trä måste oljas noga för att hålla bra.
Allt trä måste oljas noga för att hålla bra.
En smart ställning gör så man kan snurra allt som ska målas.
En smart ställning gör så man kan snurra allt som ska målas.
 
     
2012-07-11 - Äntligen dags att börja såga

Sågen som var angelägna om att få till påsk har stått i princip orörd tills nu när virket kommit. Vi har beställt kärnvirke från Gotlands Snickeri, samma som vi har i fönstrena de gjorde åt oss. Träet är väldigt fint och kådrikt.

Nya fina sågen
Nya fina sågen
En fin dag som denna kan man såga ute.
En fin dag som denna kan man såga ute.
Robert vid sågen.
Robert vid sågen.
Det är rätt pillrigt med alla vinklar
Det är rätt pillrigt med alla vinklar
Det är en fröjd att komma igång med sågningen
Det är en fröjd att komma igång med sågningen
En underbar uppfinning - en cyklon som äter upp allt spån
En underbar uppfinning - en cyklon som äter upp allt spån
     
2012-08-04 - Reglar till växthuset

Det är många reglar som skall sågas till. Vinklarna är inte heller särskilt enkla. Robert tillbringar många timmar vid sågen och datorn för att kolla så allt blir rätt.

Väggreglar 45 x 90
Väggreglar 45 x 90
Detalj av syllen
Detalj av syllen
Hammarband
Hammarband
45 x 90 är alla väggreglar
45 x 90 är alla väggreglar
90 x 90 reglar för alla ytterhörn inkl taket
90 x 90 reglar för alla ytterhörn inkl taket
Ovanför dörrarna blir det en specialare
Ovanför dörrarna blir det en specialare
     
2011-08-08 - Här är ritningen

Ritningen till växthuset är gjord i Google SketchUp som Robert provat tidigare. Första skissen kom förra året och nu ser den ut så här. Mätverktyget har Robert beställt på webben och har otrolig precision.

Ritning på växthuset gjord i Google SketchUp
Ritning på växthuset gjord i Google SketchUp
Ritning i 3D på växthuset
Ritning i 3D på växthuset
Mätverktyg
Mätverktyg
     
2012-08-08 - Dags att olja och slipa de första reglarna

Vi blandar linolja och terpentin så oljan dunstar lite lättare. Det luktar verkligen inte trevligt och trots mycket bra ventilation tar Nina gärna på gasmask. Efter en stund i den starka lukten mår man lite... snurrigt.

Nina oljar reglar med linolja
Nina oljar reglar med linolja
Robert slipar varje regel omsorgsfullt
Robert slipar varje regel omsorgsfullt
Vi oljar varje regel minst tre gånger
Vi oljar varje regel minst tre gånger
     

Alla reglar är nu noggrannt oljade och målade.
2012-10-19 - Färdigmålat efter två månader

Nu börjar det bli kyligt ute och vi är mycket glada att tältet hållt så bra som det gjort. Här har vi nu spenderat många mörka kvällar i lampors sken. En mycket märklig syn för de som går förbi. Nina har plöjt P3 dokumentär och allehanda poddar för att inte tristessen ska ta över.

Varje regel har nu oljats ca 2-3 gånger och alla kortändar har stått i olja ett par dygn. Därefter har de fått tre lager färg. Varje lager har haft olika blandning av terpentin och linolja och så har Det tar sin lilla tid alltså. Vi fick bygga ett antal ställningar för reglarna med många olika mått för att passa alla längder.

Och nu är det KLART! :-)


2012-10-19 - Plan för att resa stommen
Vi vet hur det ska se ut, vi har en ritning och en massa reglar samt en grund. Men hur får vi UPP allt? Givetvis har Robert en plan och vi ringer hit hans föräldrar som gärna kommer ner. Kvällen före rensar vi ur tältet och skissar på hur allt ska gå till. Det är många moment. Och det är bara att hoppas allt alla reglar är rätt sågade.

Vi gör en plan för resningen.

Äntligen är alla reglar målade.

Vi rensar ut allt från målartältet.
 
2012-10-20 - Vi reser första väggen
Vi rensar rent på grunden och lägger ut skydd så inte reglarna tar skada mot den grova ytan. Tanken är att skruva ihop ena långsidan först och resa den med hjälp av snedsträvor. Ja just det, det regnar...

Grunden, lite färg har släppt.

Grunden har tyvärr blivit rätt ful under
vintern då den legat under pressenning.

Vi monterar väggen liggande.
 

Mäta, skruva, mäta, skruva, millimeterprecision
krävs när man bygger ett hus av glas.

Wow! Första väggen är uppe
   
2012-10-20 - Vi reser andra väggen
Första gick bra och glädjen gör att regnet inte känns så farligt. Vi skruvar vidare och får upp andra långsidan. Det är den som blir entésida.

Robert skruvar.

Snart dags att resa andra väggen.
   
2012-10-21 - Även små medhjälpare är bra
När alla vuxna är strängt upptagna och det regnar är det inte lätt att vara liten. Men våra underbara barn håller verkligen ångan uppe. Vårt humör smittar kanske av sig. Och så hände det faktiskt några gånger att alla fyra stod med varsin regel balanserades i handen och skruvdragaren eller tvingen var för långt borta. Tur ni finns, våra härliga barn!

2012-10-21 - Vi reser gavlarna
Först när gavlarna kommer upp inser vi att växthuset känns väldigt högt. Underbart! Högst upp ligger en limträbalk. Eftersom det regnar kan vi direkt se att droppnäsan ovanför dörren fungerar utmärkt.

Det är mycket att skruva.

Tredje väggen ska resas.

Limträbalk kommer på plats.

Droppnäsan funkar perfekt.

2012-10-23 - Takstolar på plats
Vi hann faktiskt inte hela huset på två dagar. Det är många moment och mycket att tänka på så det blir rätt regel på rätt plats, åt rätt håll och med rätt skruv. Roberts föräldrar stannar även på måndagen och hjälper till med takreglarna. Underbar hjälp! Och betydligt bättre väder.

2012-10-23 - Tack!
Här är hela bygglaget som trotsade regnet. Och jo, alla gierningar var rätt, alla reglar precis lagom långa och vi fick ihop hela stommen!
Märta
Märta
Leif
Leif
Robert
Robert
Nina
Nina

2012-11-07 - Måla klart dörrarna
Tidigare i år började vi med dörrarna. Sedan fick de vänta eftersom stommen var viktigare. Nu är det dags att måla klart dörrarna. Samma omsorgsfulla behandling med flera lager olja och linjoljefärg.

Robert grundmålar ena dörren
     

2012-11-15 - En del glas kommer på plats

Vi har tagit in offerter på att sätta glas i växthuset. Från alla första början var tanken att använda glas från ett gammalt växthus. Vi köpte en hel pall gammalt glas med måtten ca 40x45. Men när vi lagt en halv dags jobb med att försöka göra rent ett par rutor och inte lyckas, ger vi upp. Vi räknar att bara rengöringen av de gamla glasskivorna kommer ta minst ett halvår. Och då hade vi inte ens målat en enda regel. Så det var bara att spara ihop lite mer pengar så vi kunde köpa nya glas inklusive glasning.

Så under november kommer en glasmästare och tar mått. Vi vill ha härdat glas i taket men väggarna är vanligt 4 mm glas. Det härdade glaset måste måttbeställas och tar några veckor i leveranstid. Både vi och glasmästaren har dock stora förhoppningar att bli klara innan jul.


Ytterhörnen har glas

Vy med vårt hus i bakgrunden
 

2012-12-01 - Sen kommer snön ...
Ungefär en vecka för tidigt kom så snön. Och den sätter stopp för glasmästaren. Vi köper en jättestor presenning och lägger på i hopp om att det kommer bli några varma dagar (som det brukar bli kring jul hos oss...). Men nejdå. Det visar sig att kylan håller i sig en bra bit in på 2013...

Alva utanför det snöiga växthuset. Delvis glasat.

Barnen har skottat en egen skidbacke.

Det blev ett stort paket. Men vi fick
inte öppna det före jul...